Outo valoilmiö näkyy tänään taivaalla, toisin kuin eilen, jolloin oli pimeä ja tuulinen päivä. Aamupäivällä Hosiannaa kuunnellessani luin ET-lehdestä (25.11.2015/2015) diabeetikon karmeista sairaalakokemuksista, joissa hän kahden vuoden aikana menetti hoitovirheen takia molemmat jalkansa. Kovia kokeneen miehen sanoin: ”Kukaan ei ottanut tapahtuneesta vastuuta”. Oikeuteen on turha mennä korvausta hakemaan, koska ”vastaavassa tapauksessa ´voittanut´sai 3 500 euroa …
Luin, että Syyriasta on ulkomaille paennut neljä miljoonaa ihmistä, joista Suomeen on päätynyt vain 0,1 prosenttia. Torstai-iltana katsoin Ylen Ulkolinjasta dokumentin heistä, jotka ovat jääneet. Sodasta huolimatta elämä jatkuu Damaskoksen tiellä.. Kummat ovat rohkeampia: ne, jotka lähtevät vai ne, jotka jäävät? Minun kantani on selvä, ne, jotka jäävät. Maailmanlopun meininkihän Syyriassa on monessa mielessä tänä …
Terveys ja sairaudet,Yksineläminen,Yleinen
Selvittyäni nippa nappa hengissä Haartmanin lahtauspenkistä teki mieli vain jäädä kotiin omaan surkeuteensa antibiootteja nappailemaan. Pakko oli kuitenkin ennalta sovitut asiat ja kauppareissut hoitaa. Yritin pitää suuni mahdollisimman kiinni ja tiesin posken olevan turvoksissa. Peiliin en sen enempää uskaltanut katsoa. Eilen kuitenkin huomasin, että ihmiset katsoivat ilmiasuani normaalia hitaammin bussissa ja kassalla. Tajusin silloin, että …
Terveys ja sairaudet,Ulkomaat,Yleinen
Eipä sitä tarvitse joutua terroristi-iskujen kohteeksi, joutumatta kokemaan verisiä tapahtumia ja tulemaan kotiin veri suusta valuen.. Hampaani vaurioitui aiemmin syksyllä Oululaisen jälkiuunipalaa puraistessani (loppui niiden syöminen). Pääsin tänä syksynä myös julkisen hammashoidon piiriin. Kävin kunnallisella hammaslääkärillä ja röntgenissä. Kuvassa ei näkynyt vauriota, mutta ien alkoi turvota ja valua märkää. Eilen jouduin sitten äärimmäisten toimenpiteitten kohteeksi, …
Kulttuuri,Terveys ja sairaudet,Yleinen
Jaahas. Taas se joulunalusaika alkaa. Totta on, että mitä vanhemmaksi tulet, sitä nopeammin vuodet kiiruhtavat ja taas on kohta joulu. Viikon sisällä kävin katsomassa kaksi ennakkonäytöstä. Äitinä en sano yhtään mitään, mutta ensimmäinen esitys oli erittäin ammattimaisesti toteutettu ”Äitikortti, näytelmä lisääntymisestä” Kansallisteatterin Willensaunassa. Kuuden henkilön voimalla käytiin läpi lapsen ”hankkimisen” ja saamisen eri vaiheita. Meno …
Meikäläisittäin tuntuu huvittavalta, miten tiukasti ihmiset jakautuvat Virossa asuinpaikan mukaan: on linnarahvas (kaupunkilaiset) ja maarahvas (maalaiset). Hyvin tarkkoja ollaan siitä, että vaikka minkälaisesta kaupunkipahasesta ollaan kotoisin, ollaan edottomasti kaupunkilaisia. Meikäläisen näkökulmasta vain tallinnalaiset voivat kutsua itseään kaupunkilaiseksi ja kaikki muut ovat maarahvasta. Maalla elävät vahvasti vielä menneet taikauskot ja uskomukset. Marraskuun pimeydessä henget saapuvat vanhoille …
Syksyinen elämä Viron maaseudun pimeydessä sujuu niinkuin neuvostoajalla, tai jo ikiaikaisesti. Poissa ovat kesän turistilaumat ja suvittajat. Ollaan oman porukan kesken, kaikki tuntevat toisensa ja ovat sidottuja toisiinsa moninkertaisin veri- ja ystävyyssitein. Pimeys on pilkkopimeyttä, katuvalot palavat illalla vain muutaman tunnin, että töistä ja asioilta kotiinpalaavat löytävät kotiinsa. Aamulla valot taas syttyvät pariksi tunniksi. Ulkopuolinen …
Eilen illalla varustauduin Teeman ääreen kun Sami Yaffan Sound Tracker -sarjan Turkissa kuvattu osio alkoi. Toivoin näkeväni Kappadokian maisemia ja näinkin. En ole aikaisemmin sarjaa kovin aktiivisesti seurannut, mutta tämän halusin ehdottomasti nähdä. Aika kului niin nopeasti, että tilaisuuden tullen katson jakson vielä uudestaan. (Tuli uusintana tänään kello 18 Teemalta, mutku samaan aikaan tuli myös …
Että tämäkin minun piti nähdä: vauva Adolf Hitlerin kuva, viikset puuttuvat, mutta muuten tunnistettava on. Kuva on otettu 9.3.1890, jolloin tuleva Natsi-Saksan johtaja oli 10-kuinen. Mitä minä tietäisin ilman virolaisia lehtiä? Maailmankuvani on todella avartunut niiden ansiosta! (Itse asiassa sama kuva löytyy myös Wikipediasta, mutta vuosiluku on eri.) Kuva liittyy juttuun amerikkalaisen Bush-dynastian tämän hetkisestä …
Ulkomaat,Yksineläminen,Yleinen
Onko kärsimys milloinkaan kaunista? Ehkä silloin, jos tietää saavuttavansa kärsimyksen kautta jotakin kaunista ja parempaa. Mutta, silmittömässä joukkotuhossa ei ole mitään kaunista, se on kärsimystä kauheimmassa muodossaan. Pitää tajuta, että tämän päivän kärsimys sai alkunsa jo kauan sitten viime vuosituhannella. Merkkejä ei vain haluttu tai osattu tulkita. On helpompi ummistaa silmänsä kauheudelta kuin kohdata se. …
Menneinä vuosina puhuttiin paljon ”eläkepommista”. Onko se pommi jo posahtanut? Eivätkös lähes kaikki suuret ikäluokat ole nyt eläköityneet? Eikä yhteiskunta heitä enää kaipaa. Heillä, eikä heissä, ei ole tulevaisuutta. Jääköön yksinäinen mummo istumaan mahdollisimman pieneen yksiöönsä ja kuluttakoon mahdollisimman vähän yhteiskunnan varoja ja palveluja. Häneltä voi viedä pois senkin vähän, mitä hän on elämänsä varrella …